Keto – een leefstijl, geen dieet
Ergens in februari begonnen mijn man en ik aan het “ketogene leefstijl avontuur”. We wilden allebei graag afvallen en we hadden over deze leefstijl gelezen en we waren erg nieuwsgierig. Zou dit echt helpen? Zouden wij dit kunnen? Want zeg zelf, Henk die nee zegt tegen patat en chips en Mariëlle die nee zegt tegen taart, koekjes en andere dingen waar suiker in zit? Zelf konden we eigenlijk ook niet geloven dat het mogelijk was.
Helemaal om!
Toch gingen we ervoor. Vanaf toen gingen we keto eten. Aan de hand van een groene, oranje en rode lijst hielden we bij wat we wel en niet mochten eten. We zorgden er van tevoren ook voor dat alle eetbare dingen in huis die we niet meer mochten er ook niet meer waren. Nou was het in het begin ontzettend zwaar, dat zal ik eerlijk zeggen. Het was echt zoeken naar recepten, variatie en daarbij waren we nu ook in de ochtend tijd kwijt aan koken in plaats van dat we even snel een boterhammetje pakten. Het doel was om naar 2 keer eten per dag te gaan, maar in het begin was dit natuurlijk wel meer. Het duurt even voordat je goed overgeschakeld bent. Zo ontbeten wij in het begin rond 9 uur en rond 6 uur gingen we avondeten. De tijd ertussen was toen nog dusdanig lang dat we wel tussendoortjes nodig hadden. Alles zo keto mogelijk natuurlijk. De eerste weken ben ik er ook behoorlijk ziek van geweest. Je lichaam moet echt afkicken van de suikers o.a., dat was echt een bizarre gewaarwording.
Brood verslaving
Ook was ik echt een groot fan van brood. Dat vond ik zo moeilijk in het begin, ik was ervan overtuigd dat ik brood (brood)nodig had. Het enige wat ik ‘s morgens kon eten was een boterham met hagelslag. Nu zat ik aan de eieren en groentes. Zo vreemd. Ik weet nog dat ik in de eerste maand een keer in de ochtend, zo rond acht uur, naar de supermarkt ging. Ik had zelf nog niet gegeten dus dat ik überhaupt de deur uit kwam was al wonderbaarlijk voor mijn doen. Kom ik daar in de winkel, ruik ik dus verse broodjes! Nou, ik was me toch kwaad, dat was me echt teveel! Ik kwam boos thuis, ik kon echt wel janken. Over verslaving gesproken…
Goede vetten
Waar Henk makkelijk elke ochtend hetzelfde vette ontbijtje naar binnen kan werken heb ik daar toch wat meer moeite mee. In het begin vond ik een vet ontbijt ook wel lekker maar op een gegeven moment kon ik er niet meer tegen. Dus dan moet je toch gaan zoeken naar meer inspiratie. Goede vetten zijn wel belangrijk maar deze kan je ook gewoon lekker meebakken zodat het niet meer zo vet oogt. Snap je? Eieren zitten er eigenlijk altijd wel in bij ons ontbijt maar geloof me maar dat je hiermee flink kunt variëren.
In balans
Ondertussen zijn we zeker een halfjaar verder en nu gaat het echt super goed! Henk is al meer dan 20 kilo kwijt en ik zeker 12. We hebben meer energie, een betere conditie en ook gaat het eten nu echt goed. We ontbijten tussen 11 en 12 uur en eten dan om 6 uur ’s avonds weer. Af en toe nemen we wat tussendoor (oude of belegen kaas) maar vaak is dit echt niet nodig. Ook het extreme missen van bepaalde voeding werd steeds minder. Ik weet nog dat we op een gegeven moment van iemand een zak maltesers kregen. Ik was daar altijd onwijs gek op dus we besloten deze zak samen op te eten. Nou, daar heb ik dus spijt van gehad! Man, wat een zoete troep haha. Echt bizar hoe je smaak veranderd als je eenmaal bent afgekickt van de suikers. Natuurlijke suikers in ui, avocado, paprika en pompoen bijvoorbeeld proef je opeens heel goed.
Zelf aan de slag
Naarmate ik meer ging variëren met recepten ging ik ook steeds vaker zelf dingen bedenken. Ook met bakken! Want er zijn zeker recepten van koolhydraatarme taarten en koekjes maar niet van alle recepten word ik bijster enthousiast. In deze blog zal je dus ook veel inspiratie opdoen en recepten vinden voor ontbijt, hoofdgerecht, taart en koekjes.
Meer dan eten alleen
Waar ik met een ketogene leefstijl dus eigenlijk veel meer met eten bezig ben dan voorheen kan ik niet zeggen dat ik er een afgod van maak. Dit komt doordat je veel bewuster met je eten bezig bent en wat het met je lichaam doet. Je komt erachter dat je helemaal niet zoveel nodig hebt en dat je gerust voor het ontbijt de deur uit kan zonder flauw te vallen. Het is zo boeiend hoe dit allemaal werkt. Je bent wel meer met eten bezig maar je eet alleen wat je nodig hebt en als je genoeg hebt? Dan eet je niet!
Leave a Comment