Pompoentaart

kopfoto-pompoentaart

De koolhydraatarme pompoentaart, jullie zagen hem pas al voorbij komen. Hier is dan ook het recept wat erbij hoort! 

Voor de bodem heb ik voor een koekbodem gekozen met koek- en speculaaskruiden. Dit past heel erg goed bij het pompoenmengsel en de speculaassmaak past ook goed bij het seizoen. Pompoen is ook echt een herfstgroente, maar van mij mag hij er het hele jaar wel zijn! Pompoen heeft een heerlijke, natuurlijke zoetheid waardoor hij prima in een taart past, heel goed zelfs! We voegen nog wel wat suiker toe aan de taart en hoe zoeter je hem wilt hoe meer je toe kunt voegen. Maar heel veel is zeker niet nodig! Zeker niet als je inmiddels afgekickt bent van de suikers, dan is deze taart zoet genoeg van zichzelf.

Dit recept is geschikt voor een bakvorm van 24-26 cm.

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gr amandelmeel
  • 100 gr roomboter
  • 40 gr Erythritol of Xylitol
  • Flinke snuf zout
  • 2 el koek- en speculaaskruiden

Vulling

  • 500 gr oranje pompoen
  • 100 gr Erythritol of Xylitol
  • 500 ml volle melk
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 2 tl vanille aroma
  • 2 grote eieren
  • 1 eigeel

Zo maak je het klaar

We beginnen met de bodem. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed goed samen tot een mooi deeg. Het is handig als de boter zacht of gesmolten is. Laat het deeg minimaal een kwartier rusten in de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 170 graden.

Ondertussen kan je dan met de vulling aan de slag. Op de eieren na doe je alle ingrediënten voor de vulling in een pan. Breng aan de kook en kook het zo’n 30 minuten op gemiddeld vuur. Roer regelmatig en als de 30 minuten voorbij zijn zal de pompoen lekker zacht zijn. Haal van het vuur, pureer het met de staafmixer en laat het mengsel afkoelen. Als je dit wat vlotter wil doen dan doe je het mengsel over in een kom zodat je de hitte van de pan alvast kwijt bent. 

Dan gaan we verder met de bodem. Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Druk het goed aan en bak de bodem 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan de bodem uit de oven en breng de temperatuur van de oven terug naar 145 graden.

Wanneer de pompoenvulling goed is afgekoeld klop je de eieren en het eigeel in een apart kommetje. Voeg het toe aan de pompoenvulling en spatel het er voorzichtig doorheen. Giet de vulling vervolgens op de bodem en bak de pompoentaart 45-55 minuten. De taart is klaar als de bovenkant goed gestold is. De binnenkant mag nog wat zacht zijn. Je laat de taart nu in de vorm afkoelen en vervolgens ook nog een nacht in de koelkast. Ja, je moet even geduld hebben! Maar gelukkig is de taart het wachten waard.

pompoentaart-voor
pompoentaart-na

Nu zijn er mensen die het lekker vinden om dit met zure room te serveren. Als het aan mij ligt dan gaat er gewoon een lekkere dot slagroom bovenop!

Jouw keuze, enjoy!

Share: