Boerenkoolstamppot

boerenkoolstamppot-kopfoto

Boerenkoolstamppot, Hollandser kan je het bijna niet krijgen. Toch is dit geen traditionele uitvoering, maar een stamppot met een twist. Henk vroeg zich natuurlijk wel af waarom hier dan geen rookworst bij zit, maar goed, ook hij was erg tevreden! Dit recept is goed voor 2 grote eters of voor 3 normale eters en een prima maaltijd om het weekend mee in te luiden!  

Ingrediënten

Voor de stamppot

  • 1 grote bloemkool
  • 450 gr diepvries boerenkool
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 350 gr varkensreepjes of shoarma
  • Shoarmakruiden
  • Peper en zout 

Voor de knoflooksaus

  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 2 à 3 teentjes knoflook, geperst
  • Sriracha (hete chilisaus)
  • Zwarte peper

Zo maak je het klaar

Maak als eerste de saus klaar zodat de smaken nog even op elkaar in kunnen trekken. Doe hiervoor de Griekse yoghurt in een bakje en voeg de geperste knoflookteentjes toe. Breng op smaak met de Sriracha en zwarte peper en zet weg in de koelkast. 

Snijd voor de puree de bloemkool in roosjes en kook of stoom ze in ongeveer 20 à 25 minuten gaar. Terwijl de bloemkool gaar stoomt (of kookt) kan je de boerenkool op laag vuur laten ontdooien in een pannetje. Snijd ondertussen de ui fijn en de paprika in blokjes. 

Zet een wok- of hapjespan op het vuur en laat wat boter smelten. Voeg dan de ui toe en bak deze totdat die lichtbruin begint te worden. Voeg dan de varkensreepjes of de shoarma toe. Als je naturel varkensreepjes gebruikt dan kan je deze kruiden met shoarmakruiden naar keuze. Als het vlees gaar is voeg je ook de paprika toe en laat je het geheel nog even doorbakken. 

Als de bloemkool gaar is kan je het pureren! Kruidt de puree met peper en zout en voeg de boerenkool toe. Schep als laatste het shoarmamengsel erdoor en meng alles goed. Serveer de stamppot met de knoflooksaus.

Eet smakelijk en fijn weekend!

Share: