Zuurkoolstamppot

zuurkoolstamppot-kopfoto

Dit aten wij vanavond, lekker joh! Tegen de tijd dat ik bedacht dat dit wel leuk was voor op mijn blog, was mijn bord al zo goed als leeg. Gelukkig heb ik een Henk en Henk schept graag nog een keer op als dat kan. Dus hij schikte ronde 2 nog even “mooi” op een bord en voilà! 

Zodra het iets kouder wordt krijg ik weer zin in stamppot. Nu ben ik niet gek op zuurkool maar ik geloof er heilig in dat bijna alles wel lekker te maken is. Dus ik heb al het goede van stamppot erbij gedaan en het was een groot succes. Dit eten wij binnenkort weer! Dit recept zal officieel voor vier personen zijn. Wij aten er met zijn tweeën van maar als Henk niet nog een keer had opgeschept dan hadden er zeker drie personen van kunnen eten. Als je iets bescheidener eet dan wij dan kom je met vier personen ook wel rond, haha. 

Ingrediënten

Voor de puree

  • 1 bloemkool
  • 2 eetlepels roomkaas
  • Peper, zout (eventueel) en nootmuskaat

Voor de rest

  • 125 gr spekblokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 300 gr gehakt
  • Kerrie (naar smaak)
  • 1 el gladde mosterd 
  • 250 gr champignons, in plakjes
  • 250 gr zuurkool (uitgelekt)
  • 1 rookworst XXL*1
  • Ananas (eventueel)*2
  • Knoflooksaus (eventueel)

*Rookworst voldoet waarschijnlijk niet helemaal aan de eisen van een ketogene leefstijl. Maar als je het Henk vraagt dan is een stamppot zonder rookworst geen stamppot. Conclusie: bij ons komt er lekker een rookworst bij. Als je kleine kinderen hebt dan is dit wel weer een nadeel want Eleonora eet alleen de stukjes worst eruit. Om vervolgens naar het (grotere) stuk rookworst op ons bord te wijzen… Schattig piepstemmetje erbij: “die?!”

*Ananas staat net als de rest van het fruit op de oranje lijst. Dus eet hier niet teveel van als je er een goede ketomaaltijd van wilt maken. Of laat het helemaal achterwege, kan ook prima. 

Zo maak je het klaar

We beginnen met de puree want de bloemkool heeft even tijd nodig om te koken of te stomen. Snijd de bloemkool in roosjes en kook of stoom ze in ongeveer 20 minuten gaar. Als je een stoommachine hebt dan kan je in een apart mandje de rookworst ook 20 minuten mee laten stomen. Haal hem hiervoor uit de verpakking maar laat hem wel in het plastic zitten. Prik er een paar gaatjes in met een vork en stoom hem mee. 

Ondertussen zet je een grote hapjespan op het vuur en gooi je de spekblokjes erin. Extra boter mag altijd maar is niet nodig. Als er lekker wat vet van de spekblokjes is gekomen doe je de fijngesneden ui erbij. Bak deze ongeveer 5 minuten mee. Doe dan het gehakt erbij. Bak dit tot het gaar is en jij het mooi vindt, of zoals je het hoort te zeggen in een kookblog: bak het gehakt rul. Voeg dan de kerriepoeder naar smaak toe en de mosterd en roer dit goed door het mengsel heen. Voeg dan de champignons toe en bak deze ook nog 5 minuten mee. Voeg tenslotte de zuurkool toe zodat deze nog even kan opwarmen. Wil je de zuurkool nou wat minder zuur hebben dan kan je hem altijd van tevoren even omspoelen met water in een vergiet en vervolgens uit laten lekken. Krijg je net dat zure randje ervan af. 

Tegen de tijd dat je gehakt/zuurkool mengsel klaar is zal de bloemkool ook gaar zijn. Doe de bloemkool in een pannetje en pureer het tot puree! Voeg de roomkaas en naar smaak de kruiden toe en roer het er goed doorheen. Roer er tenslotte het gehaktmengsel door en serveer met de worst. De ananas kan je in stukjes snijden en er ook bij serveren. Als je het nog hebt staan doe dan eens gek en doe er wat knoflooksaus bij. Kan niet misgaan!

Eet smakelijk allemaal!

Share: